NIEUWS 5 NOVEMBER 2023

 

STOP DE REGELKOLDER

Stapels formulieren in onbegrijpelijke taal, bewijs aanleveren dat je wel écht voor je naaste zorgt en organisaties die langs elkaar heen werken. Mantelzorgers die intensief zorgen voor een naaste zijn gemiddeld vier uur per week bezig met regeltaken.

Vier op de tien mantelzorgers geeft aan dat het hen moeite kost om deze taken te doen, blijkt uit de meest recente peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel. Deze ‘regelkolder’ moet stoppen, vindt MantelzorgNL. Om de bureaucratie echt een halt toe te roepen start MantelzorgNL – in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg op vrijdag 10 november – met de petitie: Maak mantelzorgers belangrijker dan regels. Stop de #regelkolder. Alzheimer Nederland, Ieder(in), Mantelzorgelijk, Patiëntenfederatie Nederland, Per Saldo en de Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM, SOMNL) hebben zich al aangesloten bij dit initiatief. De petitie is te tekenen op dagvandemantelzorg.nl

 Activiteiten november

VRIJDAG 3 november: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

VRIJDAG 10 november: Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur (zaal open 13.00 uur). Starten met loting.

MAANDAG 13 november: Uitleg pensioenwet door voorzitter Van De Koepel Gepensioneerden. Aanvang 15.00 uur.

WOENSDAG 15 november: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. (Zaal open 13.00 uur).

VRIJDAG 17 november: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

Voorzitter Koepel Gepensioneerden naar Schagen.

John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden, komt in eigen persoon op maandag 13 november naar Schagen om hoogstpersoonlijk de toepassing van  de nieuwe pensioenwet uit te leggen en vragen te beantwoorden over recente berichten dat pensioenfondsen de pensioenen per 1 januari 2024 niet te verhogen. De bijeenkomst vindt plaats in ons gebouw “Onder de Acacia’s” en begint om 15.00 uur. Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor bestaande pensioenen? En wanneer gaan gepensioneerden dit merken? Krijgen gepensioneerden ook een persoonlijk pensioenpotje? Waarom weer geen verhoging van de pensioenen? Belangrijke vragen! Mis het dus niet.

Meedoenregeling 65+’ers

Heeft u een laag inkomen dan kunt u in aanmerking komen voor de Meedoenregeling van de gemeente Schagen. U hoeft dan niet te betalen als u wilt zwemmen of meedoen aan line dancing of gymnastiek. Bel voor informatie Wonen Plus Welzijn. U kunt daar ook een aanvraag doen via de Vrijwillig Onafhankelijke Adviseurs (VOA’s). Zij zijn bereikbaar via (0224) 273 140 of per mail via info@wonenpluswelzijn.nl

Afbeelding met wiel, Landvoertuig, voertuig, buitenshuis

Automatisch gegenereerde beschrijving

Leo Wilms en Bas Schaap, beide bestuursleden van ABOS, op hun driewieler

Klant-is-Koning kaart

Heeft u, als lid van ABOS of KBO, de Klant-Is-Koning kaart van de Vomar? Dat is voor uzelf als spaarpotje met 6% premie best interessant. Als u de SBOS als ‘club’ heeft aangemeld, krijgt de SBOS een klein percentage van uw boodschappenomzet. Dus echt de moeite waard, zonder dat het u iets kost. Nu ook in de App mogelijk!! Snel controle op uw saldo, ook van de clubkas mogelijk en U ziet meteen de interessantste aanbiedingen. Registratie gaat online, of wilt u een nieuwe kaart, informeer bij Liesbethranzijn@outlook.com of maak een afspraak via 0224-720483, even inspreken indien niet thuis. Dan activeren wij samen de kaart.

Geen extra korting meer Fitness

SBOS stopt per 1 januari 2024 met het uitbetalen van de extra korting voor Fitness voor ouderen op het adres Kaagweg 21. De reden is dat SBOS te maken krijgt met stijgende kosten waardoor het moeilijk wordt de eindjes aan elkaar te knopen. Het bestuur hoopt dat de deelnemers hiervoor begrip kunnen opbrengen. Aan de korting van Fitness Schagen verandert niets.  

Vakantiereis volgend jaar naar Vught/’s-Hertogenbosch

Als u mee wilt, kunt u zich vanaf nu aanmelden! De reis vindt plaats van 13 t/m 17 mei 2024, naar Hotel de Kruishoeve te Vught. Het is weer een vakantie met leuke en mooie excursies. We bezoeken de pareltjes van Brabant. Ons hotel is een klein boshotel, waar u (als u dat wilt) ook gewoon een dag lekker kunt uitrusten. En het diner worden aan tafel geserveerd. De gehele dag is de koffie en thee gratis en van 17 tot 24 uur, gratis fris, bier, wijn en jenever.  ‘s Avonds is er entertainment voor de liefhebbers. De laatste dag maken we een rondrit en rondvaart door de havenstad Rotterdam. Tijdens een rondvaart met de pannenkoekenboot kunnen we genieten van heerlijke pannenkoeken en hebben we uitzicht op de highlights van Rotterdam.  De kosten bedragen voor dit All-Inclusive arrangement € 595,00 p.p. De toeslag voor 1 persoon op 1 kamer is € 175,00.  Aanmelden kan tot 1 januari 2024 via e-mail bij: lhoebeke.37@gmail.com of telefonisch 06-51428217. De SBOS en OVZ organiseren de voorjaarsreis weer gescheiden. De senioren van tegenwoordig gaan langer op vakantie en dat vraagt weer andere begeleiding. Voor u verandert er niets, ook al bent u lid bij een andere ouderenbond. Aanmelden kan net als voorgaande jaren.

Zorgtoeslag omlaag

De zorgtoeslag is de enige toeslag die volgend jaar omlaag gaat. En dat heeft alles te maken met het verdwijnen van de eenmalige verhoging die dit jaar werd uitgekeerd. Het woord ‘eenmalig’ impliceert het al, want in 2024 wordt deze verhoging weer geschrapt. En dat betekent voor mensen die zorgtoeslag ontvangen dat ze volgend jaar gemiddeld 300 euro minder zullen krijgen dan in 2023. De hoogte van de zorgtoeslag van volgend jaar wordt overigens wél aangepast aan de hogere zorgpremies, en zal gemiddeld dus stijgen. Dat gebeurt in principe elk jaar en is dus niet nieuw. Maar in dit specifieke geval is er vanwege het wegvallen van de eenmalige verhoging in zekere zin toch sprake van een achteruitgang. De precieze hoogte van de zorgtoeslag in 2024 is nog niet bekend. En om dat te kunnen bepalen, moeten alle zorgverzekeraars eerst hun premies voor volgend jaar bekendmaken. Daar hebben ze nog tot 12 november 2023 de tijd voor.

Digitale hulp: Pieter helpt!

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS.   U kunt hem wel een email sturen: help@dentoom.net  met uw telefoonnummer. Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.

Ruimte huren

Kent u behandelaars die ruimte zoeken? Het is mogelijk dat derden ruimte huren in ons gebouw “Onder de Acacia’s”.  We kunnen wat meer huurders gebruiken. Ook omdat dit geld in het laatje brengt. Kent u verenigingen en mensen die op zoek zijn naar zaalruimte? Verwijs hen door naar onze beheerder Nico Bellis. Zijn telefoonnummer 06 212 33 700.

Informatie Digitale Overheid

Hebt u hulp nodig bij het afwikkelen van digitale overheidszaken? Dan kunt u terecht in de bibliotheek in Schagen. U hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. In Schagen kan men terecht op donderdag van 13.30 uur tot 15.30 uur

Eind november 2023 kunt u via toeslagen.nl/proefberekening controleren of u op basis van jouw inkomen volgend jaar recht hebt op zorgtoeslag. Voor computerhulp kunt u terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid: donderdagmiddag 13.30 – 15.30 uur in de bibliotheek.

AOW-gerechtigden niet gespaard bij strengere hypotheekregels 2024

Voor 2024 zijn er wijzigingen aangekondigd in de hypotheeknormen. Deze veranderingen hebben een forse (negatieve) invloed op de leencapaciteit van onder andere AOW-gerechtigden. Het kan daarom verstandig zijn om een aanpassing of verhoging van de hypotheek dit jaar nog te regelen. Hoeveel je volgend jaar exact kunt lenen, wordt pas later dit jaar bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *