NIEUWS 29 OKTOBER 2023

ANBO EN PCOB WILLEN FUSEREN

Belangrijk nieuws uit de wereld van de landelijke ouderenbonden: Samen sterker: ANBO en PCOB willen samen verder. Op dit moment bevinden beide partijen  in een verkennende, maar vergevorderde fase, waarin we gesprekken voeren over een mogelijke fusie. Hoewel er nog geen formeel besluit is genomen, zijn de besturen van ANBO en PCOB vastberaden om deze nieuwe weg in te slaan. Zij hebben hun intenties uitgesproken om gezamenlijk een krachtige nieuwe vereniging te bouwen voor alle leden. Beide organisaties werken actief aan de voorbereidingen voor de besluitvorming. Dit is erg verrassend te noemen omdat PCOB en KBO plannen hadden om te fuseren. Blijkbaar ziet PCOB geen toekomst meer bij KBO en verlaat het zinkende schip dat KBO mag worden genoemd omdat heel veel afdelingen hebben opgezegd en zelfstandig doorgaan. De PCOB afdeling Schagen heeft zich vorig jaar opgeheven. Verschillende leden zijn overgestapt naar ABOS.

Activiteiten november 2023

VRIJDAG 3 november: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

VRIJDAG 10 november: Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur (zaal open 13.00 uur). Starten met loting.

MAANDAG 13 november: Uitleg pensioenwet  door voorzitter Van De Koepel Gepensioneerden. Aanvang 15.00 uur.

Voorzitter Koepel Gepensioneerden naar Schagen. Aanvang: 15.00 uur

John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden, komt op maandag 13 november naar Schagen om hoogstpersoonlijk de toepassing van de nieuwe pensioenwet uit te leggen. De bijeenkomst vindt plaats in ons gebouw “Onder de Acacia’s” en begint om 15.00 uur. Het SBOS-bestuur heeft Kerstens uitgenodigd om de gevolgen van de nieuwe pensioenwet uit te leggen nu de parlementaire besluitvorming achter de rug is en pensioeninstellingen de focus leggen op de uitvoering van de wet. Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor bestaande pensioenen? En wanneer gaan gepensioneerden dit merken? Krijgen gepensioneerden ook een persoonlijk pensioenpotje? Waarom weer geen verhoging van de pensioenen? Belangrijke vragen! Daar zijn nieuwe vragen bijgekomen naar aanleiding van berichten dat pensioenfondsen overwegen de uitkeringen per 1 januari niet te verhogen. Mis het dus niet.

Meedoenbudget 65+’ers

Het meedoenbudget is er ook voor ouderen met een laag inkomen. Wilt u zwemmen of meedoen aan line dancing of een andere sportieve activiteit maar u kunt de bijdrage niet betalen? Neem contact op met Wonen Plus Welzijn. Daar kunt u een aanvraag doen via de Vrijwillig Onafhankelijke Adviseurs (VOA’s). Zij zijn bereikbaar via (0224) 273 140 of per mail via info@wonenpluswelzijn.nl.

Afbeelding met buitenshuis, boom, water, hemel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto boottocht van ABOS over de Vinkeveense Plassen op 28 september

Wanneer is een nieuw testament nodig?

Moeten we een (nieuw) testament maken? Er zijn veel mensen die in hun maag zitten met een oud testament die verjaard lijkt te zijn. Want in zo’n periode kan er natuurlijk veel veranderen zoals de wet maar ook de familieomstandigheden. Je moet dan de afweging maken of je het wilt laten vernieuwen. Wil je nog steeds een officiële executeur benoemen, is er spaargeld, hoe wil je dat verdelen? Het kan zijn dat er 35 jaar geleden een nieuwe woning was, die inmiddels is afbetaald. Er worden kinderen geboren, kleinkinderen. Soms kan je na zo veel tijd wel zonder nieuw testament en kan het oude vernietigd worden, zoals in het geval van de vragensteller hierboven. Maar in andere gevallen is het goed een testament te vernieuwen. Dat hoeft echt niet elke vijf jaar. Maar het is goed om een testament van tien jaar nog eens goed na te kijken. De kosten voor vernietiging van een testament schommelen rond de 200 euro. Dat is veel goedkoper dan het maken van een nieuw testament.

Bestuur SBOS praat met wethouder ouderenbeleid

Het bestuur van SBOS gaat binnenkort praten met wethouder ouderenbeleid Kaydar Erol over de penibele financiële situatie bij SBOS. De gemeente heeft de huur van het gebouw ‘Onder de Acacia’s” met maar liefst 14% verhoogd, terwijl de subsidies al jaren niet zijn geïndexeerd. Naast de huur zijn ook de energielasten schrikbarend gestegen. SBOS schrijft rode cijfers. Reden voor zorg. Ik houd u op de hoogte!

Geen extra korting meer voor Fitness

SBOS stopt per 1 januari 2024 met het uitbetalen van de extra korting voor Fitness voor ouderen op het adres Kaagweg 21. De reden is dat SBOS te maken krijgt met stijgende kosten waardoor het moeilijk wordt de eindjes aan elkaar te knopen. Het bestuur hoopt dat de deelnemers hiervoor begrip kunnen opbrengen. Aan de korting van Fitness Schagen verandert niets.

Digitale hulp: Pieter helpt!

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS.   U kunt hem wel een email sturen: help@dentoom.net  met uw telefoonnummer. Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.

Workshop kerststukje maken voor uzelf. U hoeft geen materiaal mee te nemen.

Wie vindt het leuk om met elkaar een mooi kerststuk te maken in ons activiteitencentrum? Op woensdagmiddag 13 december komt bloemiste Tineke Vet uit Ursem naar Schagen om met u aan de slag te gaan. Het wordt een kerststukje, inclusief lichtjes, om mee te nemen voor op uw tafel of uw kast. U kiest zelf de kleur. Dit kan in zilver, goud of rood. U hoeft zelf geen materiaal kopen en meenemen. De docent zorgt hiervoor. U betaalt 25 euro bij een opkomst van 20 personen. Dit wordt wat duurder als de opkomst wat lager is. U kunt zich van tevoren aanmelden bij Loes Smit door haar een mail te sturen ‘KBO Loes Smit’ ljm.smit-vanede@quicknet.nl  of haar te bellen 0224- 213172 en in te spreken en geef aan welke kleur uw voorkeur heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *