PENSIOENEN
Het sloeg in als een bom de mededeling van de grote pensioenfondsen dat de kans groot is dat de pensioenuitkeringen per 1 januari niet zullen worden verhoogd. We dachten dat we de periode van het niet indexeren van de uitkeringen wel achter de rug hebben omdat de rente flink aan het stijgen is waardoor de bezettingsgraad hoog genoeg is geworden om de pensioenen te verhogen. En dan plots dat bericht. ‘Onaanvaardbaar, ten onrechte en onnodig’, zo tekenden diverse media deze week uit de mond van Koepel-secretaris Dick van der Windt op. Pensioenfondsen willen extra geld in kas hebben voor de oversteek naar het nieuwe pensioenstelsel en de inflatie is bovendien bijna nul nu. Dus: ‘Er valt niets of nauwelijks iets te indexeren.’ Hoezo bijna nul? En wat heeft de mededeling van de pensioenfondsen te maken met het nieuwe pensioenstelsel? Op 13 november komt de voorzitter van de Koepel naar ons activiteitencentrum “Onder de Acacia’s”. Aanvang: 15.00 uur. Wees erbij, zou ik zeggen! Vragen genoeg!
Belastingvrije schenking: hoe zit dat ook alweer?
Als u kinderen, kleinkinderen of andere naasten heeft, kunt u ze op financieel gebied ondersteunen. En wanneer uw bijdrage binnen de perken blijft, hoeft u hier ook geen belasting over te betalen. Maar wat is precies wel en niet toegestaan bij zo’n belastingvrije schenking? Als u geld schenkt aan een ander, betaalt de ontvanger schenkbelasting. Tenzij het schenkbedrag lager is dan een bepaald grensbedrag, want dan is het een belastingvrije schenking. Als u kinderen heeft, kunt u per kind maximaal 6.035 euro belastingvrij schenken in 2023. Dit geldt ook voor pleegkinderen of stiefkinderen. Bent u gescheiden van de vader of moeder van uw kinderen, dan gelden jullie samen alsnog als 1 schenker. Stel dat u samenwoont en/of nog geen geregistreerd partnerschap heeft, dan gelden er weer aanvullende voorwaarden. Bij een schenking aan iemand die niet uw kind is, is het belastingvrije bedrag maximaal 2.418 euro.
Valpreventie in 2024 in het basispakket: wat komt hier allemaal bij kijken?
Goed nieuws: valpreventie is vanaf 1 januari 2024 standaard onderdeel van het basispakket. Meerdere verzekeraars en gemeentes bieden deze optie al aan, maar binnenkort gaat dat dus voor alle verzekeraars gelden. Hoe werkt deze valpreventie in de praktijk?
Als u op latere leeftijd bent en nog steeds thuis woont, kan een val grote fysieke gevolgen hebben. De kans dat u überhaupt valt, wordt ook groter naarmate de jaren vorderen. Met valpreventie leert u om het risico op dit soort valpartijen thuis zo klein mogelijk te houden. Hiermee kunt u voorkomen dat u langdurig zorg nodig heeft en met hoge zorgkosten komt te zitten. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst van de zorgaanbieder moet blijken hoe hoog het risico is dat u thuis ten val komt. U kunt onder leiding van een fysiotherapeut (van De Omring of Evean of SAMEN) een trainingsprogramma volgen. Hiervoor kunt u dus een beroep doen op uw basisverzekering. Dit gaat allemaal in per 1 januari 2024.
Laat je niet interneppen
Met de campagne ‘Laat je niet interneppen’ wil de overheid burgers nog bewuster maken van de gevaren van phishing en andere vormen van cybercrime. De belangrijkste boodschap van deze voorlichtingscampagne: negeer het bericht bij twijfel. In 2022 kregen 2,2 miljoen Nederlanders te maken met cybercrime, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De laatste jaren komt het in steeds meer verschillende vormen voor. Ook het welbekende Artificial Intelligence (AI) speelt daarbij een rol. Met die functie, kan iemand anders tegenwoordig jouw stem klonen om er misbruik van te maken. Bij twijfel: klik weg!
Foto van Bas Schaap voor ingang Caegstate in Schagen
De Wet van Dam verbiedt stilzwijgende verlenging van abonnement
Sinds 1 december 2011 is de Wet van Dam van kracht. Deze wet is in het leven geroepen zodat contracten met consumenten niet zomaar stilzwijgend mogen worden verlengd. Maar wat houdt dit nu eigenlijk voor u in? De Wet van Dam beslist dat u het contract dat u voor onbepaalde tijd afsloot altijd na 1 jaar mag opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand. Contracten voor bepaalde tijd moet u in feite uitzitten of afkopen. De opzegging van uw abonnement kan schriftelijk, via de mail of telefonisch. U doet het op dezelfde manier zoals bij het afsluiten van het contract.
Dus heeft u het contract telefonisch afgesloten, dan kunt u het met een belletje laten stoppen. Toch zien we vaak in de praktijk dat dit niet zo makkelijk werkt omdat u geen bewijs heeft. Bent u op tijd, dan kunt u het telefonisch proberen en een bevestiging laten sturen. Bent u aan de late kant, dan adviseren wij u toch om aangetekend op te zeggen. Alle abonnementen, of het nu is ‘het leveren van diensten’ of het aanschaffen van een product, vallen onder de Wet van Dam. Denk hierbij aan een sportschoolabonnement of tijdschriftabonnement. Bij een tijdschriftabonnement mag een opzegtermijn van 3 maanden. Een uitzondering is het lidmaatschap van een vereniging. Verenigingen mogen in hun statuten zelf bepalen hoe lang men lid wordt en wat de opzegtermijn wordt.
Digitale hulp vraag Pieter!
Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer? Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. U kunt hem wel een email sturen: help@dentoom.net met uw telefoonnummer. Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.