NIEUWS 19 NOVEMBER 2023

Tweede Kamerverkiezingen

Aanstaande woensdag vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Het is een belangrijke dag voor mensen die hun stem willen uitbrengen op de partij die hun voorkeur heeft. Dat er verkiezingen komen was wel te horen en te zien. Politici verdringen zich voor microfoon en camera om te laten weten dat zij het beste met u voorhebben. Veelvuldig wordt geciteerd uit verkiezingsprogramma’s om ook de verschillen duidelijk te maken tussen de ene partij en de andere. Democratie: feest van de herkenning. Termen als ‘herstel’ en ‘reparatie’ en ‘bestaanszekerheid’ vliegen door de lucht. Blijkbaar is er in de afgelopen iets niet goed gegaan(….). De grootste groep stemmers zijn mensen die het nog niet weten: de zwevende kiezer. Senioren hebben een belangrijke rol, want meer dan de helft van de stemgerechtigden is boven de 50 jaar. Zelfs 43% van de 60+ers twijfelt nog of weet echt nog niet op welke politieke partij zij gaan stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. U hebt nog een paar dagen om uw keuze te bepalen. Ik wens u veel wijsheid toen!

Activiteiten november

MAANDAG 20 november: Klassieke muziek-middag: Aanvang 13.45 uur. VRIJDAG 24 november. Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur (zaal open 13.00 uur). Starten met loting.

Gratis meedoen

Heeft u een laag inkomen (AOW en een klein pensioentje) dan kunt u in aanmerking komen voor de Meedoenregeling van de gemeente Schagen. U hoeft dan niet te betalen als u wilt zwemmen of meedoen aan een sport of aan line dancing of gymnastiek. Schroom niet en bel voor informatie Wonen Plus Welzijn. Bel (0224) 273 140 of per mail via info@wonenpluswelzijn.nl en geef aan dat u gebruik wil maken van de meedoen-regeling van de gemeente.

Zo voorkomt u dat u in zee gaat met zulke goedkope webshops

Het ziet er allemaal fantastisch uit in de advertenties op Facebook, Instagram en andere sociale media. Of in dat appje of sms’je dat u ontvangt. Kleding, schoenen, en dat voor zachte prijsjes. De winkelnamen van webshops zijn hip en lijken soms op gerenommeerde kledingmerken. Een bestelling via webshops is snel geplaatst, en het grote verheugen op de komst van uw nieuwe online aankopen kan beginnen. Hoe kunt u voorkomen dat u hierin trapt? Daarvoor moet u vooral opletten en een aantal zaken controleren voordat u bestelt. Betaling via iDEAL is bijvoorbeeld geen zekerheidsgarantie, net als een webshop die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Dit zegt allemaal niets over de betrouwbaarheid. Check vooral eerst of er beoordelingen staan over de specifieke webshop. En dan niet op de site van de shop zelf maar zoek naar de naam van het bedrijf en reviews. Meestal ziet u dan tientallen negatieve reviews en bent u gewaarschuwd.

Prijsplafond energie vervalt per 1 januari

Met het oog op uw energierekening belooft 1 januari 2024 een belangrijke datum te worden. Het prijsplafond voor gas en elektriciteit komt dan te vervallen, dus de kans is aanwezig dat uw energiekosten dan weer omhooggaan. Wat te doen als u een laag inkomen hebt? De gemeente Schagen helpt, maar moet het tweede deel van de energietoelage van dit jaar (800 euro) nog uitkeren. Daar is ze erg laat mee.  Naast de energietoeslag is er nog het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit initiatief is begin 2023 in het leven geroepen (en op 5 mei 2023 afgelopen, na ruim 165.000 aanmeldingen), maar krijgt nu een vervolg. De voorbereidingen zijn in volle gang en in januari 2024 moet dit Noodfonds weer opengesteld worden. Wanneer u een aanvraag kunt doen en welke voorwaarden hiervoor gelden, kunt u in de loop van 2023 op de website van het Noodfonds Energie lezen.

Afbeelding met ongewerveld dier, buitenshuis, gras, plant

Automatisch gegenereerde beschrijving

Ringslang in de vijver van Nannie Hoekstra (dochter van….)

Geen extra korting meer Fitness

SBOS stopt per 1 januari 2024 met het uitbetalen van de extra korting voor Fitness voor ouderen op het adres Kaagweg 21. De reden is dat SBOS te maken krijgt met stijgende kosten waardoor het moeilijk wordt de eindjes aan elkaar te knopen. Het bestuur hoopt dat de deelnemers hiervoor begrip kunnen opbrengen. Aan de korting van Fitness Schagen verandert niets.

Waterlasten flink omhoog

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de waterschapsbelastingen flink verhoogd. In totaal gaat het om 10,7% verhoging, wat overigens niet betekent dat iedereen een 10,7% hogere aanslag ontvangt. Aangezien huurders vooral zuiveringsheffing betalen, is de relatieve stijging van hun waterschapsbelastingen bij hen het hoogst. Een meerpersoonshuishouden betaalt over 2024 ruim 10% meer dan vorig jaar en komt uit op € 330. De stijging per maand is ongeveer € 2,50. Een eenpersoonshuishouden betaalt komend jaar € 1,33 meer dan in 2023. De kostenstijgingen bezorgen woningeigenaren gemiddeld 9% extra aan waterschapsbelasting. Wie een huis met een WOZ-waarde van € 285.000 heeft, betaalt zo’n € 426. Een maandelijkse stijging van ongeveer € 3,–.

LAAT U NIET OPLICHTEN!  DOE NIET WAT U GEVRAAGD WORDT!

Een belletje van je bank met de waarschuwing dat je rekening in gevaar is klinkt alarmerend. De medewerker is echter nep en door zogenoemde spoofing wordt het telefoonnummer vervalst. Deze oplichtingsvorm kost slachtoffers vaak duizenden euro’s. Het komt ook voor dat de nepmedewerker zegt dat je bankpas vervangen moet worden. Of ze zeggen zelfs dat er iemand aan huis komt om te ‘helpen’ of om de oude pinpas op te halen. Daarnaast kunnen de criminelen ook aanbieden op afstand te ‘helpen’ door je pc over te nemen. Wees altijd alert. Communicatie per telefoon, e-mail, sms en brief kan nep zijn. Let bij bankhelpdeskfraude specifiek op:

Je bank belt je nooit om te zeggen dat je geld moet veiligstellen, moet overboeken naar een ‘kluisrekening’ of iets vergelijkbaars.

Stuur geen (doorgeknipte) pinpas op. Laat hem ook niet ophalen. Als je twijfelt, vraag de ‘medewerker’ om zijn naam, hang op en bel zelf naar de bank. Zwicht niet voor verstrekte informatie om zogenaamd te bewijzen dat de bank je belt. De oplichter weet soms persoonlijke gegevens van je via phishing of van internet.

Wil u uw brein vitaal houden? Lees verder.

Sportservice gaat in ons gebouw “Onder de Acacia’s” een cursus geven over cognitieve fitness voor leden en niet-leden. Bewegingsagoog Remon Schoorl komt op donderdag 7 december om 14.00 uur informatie geven over de cursus en de kosten. De cursus zelf start in januari. Cognitieve Fitness is een neurowetenschappelijk onderbouwde en onderzochte methode die gericht is op het gezond krijgen en houden van onze hersenen. Het wordt onder andere ingezet als een preventieve aanpak in de strijd tegen dementie en bij psychische klachten. Cognitieve is effectief voor ouderen, mensen met cognitieve problemen en natuurlijk eenieder ander die zijn/haar hersenen gezond wil houden.

Slechts voor 4 euro zwemmen in De Wiel

Het bestuur van SBOS heeft een deal gesloten met het Zwembad De Wiel in Schagen dat u als lid van ABOS (of KBO Schagen) goedkoper baantjes in het water kan zwemmen. Een kaartje kost 5,50 euro. Leden betalen 4,00 euro. Dan moet u wel bij de balie de pas laten zien van uw ouderenbond(in ons geval ABOS) en moet u uw naam noteren op de lijst. Wel even kijken naar de openingsuren van het zwembad voordat u gaat.

Digitale hulp: Pieter helpt!

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS.   U kunt hem wel een email sturen: help@dentoom.net  met uw telefoonnummer. Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *