NIEUWS 13 AUGUSTUS 2023

Papieren overschrijvingskaarten blijven

Iedereen moet zelfstandig gebruik kunnen maken van de basisdiensten van banken. Om dit te bereiken hebben banken de handen ineengeslagen en gewerkt aan het toegankelijker maken van hun digitale diensten en producten. Ook gaan ze meer hulp bieden voor klanten die moeite hebben met digitaal bankieren.

Zo’n 2,6 miljoen Nederlanders kan niet volledig zelfstandig hun bank- en betaalzaken regelen, zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. Daarom willen de banken meer hulp bieden en die beter onder de aandacht brengen bij deze doelgroep. Om dit allemaal mogelijk te maken hebben banken en hun koepels de handen ineengeslagen.

Dit houdt in dat niet-digitale klanten gebruik kunnen blijven maken van niet-digitale basisbankdiensten zoals hulp aan de telefoon, de papieren overschrijvingskaarten (die gaan dus niet weg) en het opnemen van geld bij een geldautomaat.

VEEL MENSEN MAKEN GEEN GEBRUIK HUURTOESLAG

Eén op de tien huishoudens heeft vorig jaar geen gebruikgemaakt van huurtoeslag. Gemiddeld betalen ontvangers van huurtoeslag €572 aan huur en ontvangen zij €217 huurtoeslag per maand. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud.

Wanneer heeft u recht op huurtoeslag?

Niet iedereen die een woning huurt, heeft recht op huurtoeslag. Huurders moeten achttien jaar of ouder zijn. Ook moet er een zelfstandige woonruimte gehuurd worden. Dit betekent dat u een eigen toegangsdeur moet hebben die van twee kanten op slot kan. En dat het een zelfstandige woonruimte is met een eigen keuken en wc. Andere voorwaarden voor het krijgen van huurtoeslag over 2022 zijn:

De huur mag niet te hoog zijn

Uw huur- en servicekosten mochten in 2022 niet hoger zijn dan €763,47 per maand. Behalve als u en uw huisgenoten jonger dan 23 jaar zijn. Want dan is het maximale bedrag €442,46 per maand.

Uw inkomen mag niet te hoog zijn

Hoe hoog uw inkomen in 2022 precies mocht zijn, hangt af van meerdere dingen. Bijvoorbeeld hoeveel huur u betaalde, hoe oud u en uw huisgenoten zijn en met wie u samenwoont.

Het vermogen mag niet te hoog zijn

U mag niet te veel vermogen hebben, zoals spaargeld. Wilt u nog huurtoeslag over 2022 aanvragen? Dan kan dit alleen als uw eigen vermogen op 1 januari 2022 niet meer dan €31.747 was. Had u een toeslagpartner? Dan geldt een gezamenlijk maximaal vermogen van €63.494. Als u medebewoners had, dan mochten zij per persoon ook niet meer dan €31.747 vermogen hebben.

Wilt u weten of u nog huurtoeslag van vorig jaar kan krijgen? Controleer het zelf op Toeslagen.nl. En check direct ook of u nog recht hebt op zorgtoeslag. Toeslagen over 2022 vraagt u aan via Mijn Toeslagen. U heeft nog tot en met 1 september om dat te doen.

Bezoekje aan de zorgboerderij MORREBOK aan de Moerbeek op 19 Juli

Enkele leden van de ouderenbond uit Schagen kregen een rondleiding op uitnodiging op de zorgboerderij in t Veld. 3x per week worden er mensen die een dagbesteding nodig hebben opgehaald om een dag op deze boerderij door te brengen. Het bestaat uit bijna 130 koeien en een aantal kalfjes, kippen en schapen met in het voorjaar lammetjes.

Afbeelding met kleding, buitenshuis, persoon, Landvoertuig

Automatisch gegenereerde beschrijving

Ook een broeikas waar druiven, tomaten, komkommers en sla wordt geteeld was een bezoekje waard ,waar ook een gezellige koffietafel in staat. Daar zaten we dan ook met de deelnemende mensen te praten en zij hadden allen een taak te doen. Meestal in de keuken waar de oogst van ook de moestuin  verwerkt wordt en klaargemaakt voor het diner. De moestuin is bijzonder aangelegd met houten verhogingen, waardoor mensen met rolstoel of scootmobiel er makkelijker bij kunnen. De tijden zijn van 10.00u tot 16.00u. en de meesten zijn heel tevreden daar. Mocht iemand dit nodig hebben dan kan men via de WMO regelen om hier gebruik van te maken.

Digitale hulp door onze Pieter

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS.   U kunt hem wel een email sturen: help@dentoom.net  met uw telefoonnummer.  Dan helpt hij u via de telefoon. Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *