Nieuws van 12 februari 2023

cid:image001.jpg@01D93E10.3AD1D810

NIEUWS ZONDAG 12 FEBRUARI 2023

Aardbeving

Oorlog en aardbevingen vullen de kranten en Tv-uitzendingen dezer dagen. De ellende die de mensen daar moeten meemaken is niet te beschrijven. Vanaf 8 februari hangt de Nederlandse vlag op het gemeentehuis halfstok vanwege de hevige aardbeving die maandag plaatsvond in Turkije en Syrië. Burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen wenst op de website van de gemeente iedereen die familie en vrienden in Turkije of Syrië heeft verloren of nog in onzekerheid heel veel sterkte. Deze week houden verschillende omroepen een gezamenlijke actie om geld in te zamelen voor de slachtoffers in Turkey en Syrië. Ik hoop dat de gemeente Schagen besluit ook zelf geld beschikbaar te stellen vanwege de ramp zoals veel andere gemeenten dit inmiddels hebben gedaan.

Filmmiddag met een gezellige leuke rolprent

Op woensdag 15 februari wordt de vermakelijke film Westside Story vertoond. De film Westside Story wordt beschouwd als een van de grootste musicalfilms aller tijden en wordt genoemd als “cultureel historisch belangrijk” en werd genomineerd voor 11 Academy Awards en won er 10, waaronder de beste film.

Het verhaal omvat twee rivaliserende straatbendes de Jets en de Sharks die tegen elkaar strijden voor hun territorium en respect. De Jets-leider Tony en Maria, het zusje van de Sharks-leider worden verliefd. Hun liefde is gedoemd te mislukken. De film is ongeveer 149 minuten lang en zal ongeveer tot 16:15 duren. Onkostenvergoeding 2,50 euro. Koffie en thee zijn gratis. Zaal open 13.00 uur. Aanvang 13.30 uur.

Muziekmiddag op maandag 20 februari

IMG-20220611-WA0002
Samen naar klassieke muziek luisteren op maandag 20 februari, wees welkom! Ja, beste mensen de éérste middag in het nieuwe jaar is, door toedoen van allerhande ongewenste virussen, verschoven naar februari.  Zelfde plaats, zelfde tijd, zelfde mooie muziek en dezelfde gezelligheid. Het programma is veilig opgeborgen en minstens 15 maal gekopieerd en…. wat in het muziekvat zit, verzuurt niet! Onkostenvergoeding 2,50 euro. Koffie en thee zijn gratis.

De deur gaat al om 13.15 uur open! Gegroet en tot ziens! Ad Hasselton, 0224 -227412.

Belastinginformatiemiddag op 1 maart

Er komt weer een bijeenkomst over Belastingen door Kees Rodenburg. Noteer maar alvast: woensdag 1 maart om 14.00 uur in “Onder de Acacia’s”. Kees zegt dat hij al bezig is met de voorbereiding. U weet het dat de inkomstenbelasting een taai onderwerp is en daarom is het goed dat u uw licht opsteekt bij de deskundige die Kees eenmaal is. Entree is 3 euro met daarbij inbegrepen twee maal koffie of thee, tijdens binnenkomen en pauze.

Jaarvergadering 22 MAART met muzikant Jan Valkenier

Kom naar de gezellige jaarvergadering van ABOS! Deze vindt plaats op woensdag 22 maart  in ‘Onder de Acacia’s”. Alle leden en gasten zijn hartelijk welkom. De vergadering zal worden opgeluisterd door plaatsgenoot en muzikant Jan Valkenier.  Mooie liedjes, gedichten, lekkere koffie met iets lekkers en een drankje en een hapje staan garant voor een onderhoudende en gezellige middag. Aanvang: 14.00 uur.

Noodfonds Energie zet niet-digitale oudere buitenspel

Mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen vanaf vandaag een beroep doen op het Noodfonds Energie. Maar de aanvraag kan alleen digitaal worden gedaan. Een grote misser, vindt ANBO. Een groep die de hulp het hardst nodig heeft, wordt buitenspel gezet. Het tijdelijke Noodfonds Energie is bedoeld als tegemoetkoming voor de energiekosten van deze winter: de regeling geldt voor de periode van oktober 2022 tot eind maart 2023. De steun kan vanaf nu worden aangevraagd. De hulp is bedoeld voor alleenstaanden die per maand een bruto-inkomen hebben van maximaal € 2980. Voor samenwonenden geldt een maximum van € 3794 bruto. Daarnaast moet de energierekening hoger zijn dan 10 tot 13% van het bruto-inkomen. Het Noodfonds Energie is een initiatief van een aantal energiemaatschappijen (Bron: ANBO)

Abdij Egmond

Op 1 juni gaan we met de bus naar de abdij in Egmond. Het belooft weer een mooi uitstapje te worden. Er zijn nog plaatsen vrij. De eigen bijdrage is 5 euro per persoon. U kunt zich aanmelden bij Leo Wilms, telefoon 06-53413898. U gelieve niet te bellen op maandag en woensdag tussen 8.45 uur en 17.30 uur. Leo is dan even niet bereikbaar. Via email kan ook: wilmskoops@quicknet.nl

Medicijnen niet weggooien

Medicijnen die over de datum zijn, of die u om welke reden niet meer gebruikt, kunt u niet zomaar weggooien. Het is belangrijk dat ze op de juiste manier worden verwerkt, zodat er geen resten in het milieu terecht komen. Dit kunt u het beste met uw ongebruikte medicijnen doen. U kunt uw ongebruikte medicijnen bij de apotheek inleveren. De apotheek heeft daar de volgende richtlijnen voor: Van doosjes moet u alleen de strips inleveren. De kartonnen doosjes zelf kunnen bij het oud papier. Haal daar vanwege de privacygevoelige informatie die erop staat, wel de etiketten vanaf. Flesjes en tubes: haal ook hierbij vanwege de privacy de etiketten eraf. Gebruikte naalden moeten in een naaldencontainer worden ingeleverd. Zo’n container kunt u vaak gratis krijgen bij uw apotheek. Apotheken nemen op het moment van schrijven geen medicijnen terug om te hergebruiken. Dit omdat de apotheker niet kan garanderen dat het medicijn op de juiste manier bewaard is. Daardoor is het niet zeker of het nog veilig te gebruiken is door een volgende gebruiker. (Bron: Rijksoverheid, Apotheek.nl, Nu.nl, Trouw)

Zorgtoeslag hoger

In 2023 is de inkomensgrens fors verhoogd en komen dus veel meer mensen in aanmerking voor zorgtoeslag. Zorgtoeslag is bedoeld als een compensatie voor de basispremie voor uw zorgverzekering als u een laag inkomen heeft. Laat geen geld liggen! De inkomensgrenzen voor de zorgtoeslag zijn sinds 1 januari 2023 flink hoger geworden. Deze grens gaat met minimaal 6.500 euro (bruto) omhoog afhankelijk van uw situatie. Wilt u weten wat de exacte grens is en of u in 2023 ook recht heeft op zorgtoeslag? Maak zelf een proefberekening op de website van de belastingdienst of vraag hulp aan het Informatiepunt in de bibliotheek dat elke donderdagmiddag open is vanaf 13.30 tot 15.30 uur. De hulp is gratis.

Nieuwe leden ook in 2023 ABOS

Zoals u weet blijven mensen zich aanmelden bij ABOS. Het bestuur vindt dit fantastisch. De doelstelling is 250 leden. We zijn goed op weg want het zijn er nu 230. Nog twintig te gaan en de vlag kan uit. Voor elk nieuw lid ontvangt de aanbrenger een Makadobon van tien euro. Wordt de partner ook lid, dan ontvangt u twee van deze bonnen. U kunt uw nieuwe lid doorgeven aan Leo Wilms, die de ledenadministratie bijhoudt! Zijn telefoonnummer is 06-53413898, maar u kunt dit ook doen per e-mail. Hier is zijn adres: wilmskoops@quicknet.nl

Het nieuwe lid ontvangt een raamthermometer.

Belastingtips van Wonen Plus Welzijn:

• HEEFT U EEN INKOMEN OP BIJSTAND- OF AOW-NIVEAU EN WEINIG VERMOGEN, dan kunt u misschien in aanmerking komen voor kwijtschelding van waterschapsbelasting. Op de site van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier www.hhkn.nl kunt u door het beantwoorden van een aantal vragen nagaan of u hiervoor in aanmerking komt.

• HEEFT U AOW MET DAARNAAST ÉÉN OF MEERDERE PENSIOENUITKERINGEN, dan dient alleen bij het hoogste inkomen de algemene heffingskorting in mindering te worden gebracht. U draagt anders te weinig belasting af waardoor u een navordering krijgt. U kunt op uw jaaropgave zien of de algemene heffingskorting op ja of nee staat.

• BELASTINGAANGIFTE ZOU VOOR U VERSTANDIG KUNNEN ZIJN. U kunt dan ook eventuele aftrekposten opvoeren zoals bijvoorbeeld tandartskosten (die niet vergoed worden door verzekering), kosten als u vanwege een aandoening of ziekte extra moet wassen en drogen, vervoerskosten voor het ziekenhuis of ziekenbezoek of kosten voor een diëtiste en/of dieet. Bent u een alleenstaande AOW-gerechtigde check dan of de alleenstaande ouderenkorting aangevinkt staat (u betaalt dan minder inkomstenbelasting).

Informatie Digitale Overheid

Hebt u hulp nodig bij het afwikkelen van digitale overheidszaken? Dan kunt u terecht in de bibliotheek in Schagen. U hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek. In Schagen kan men terecht op donderdag van 13.30 uur tot 15.30 uur.

Digitale hulp

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Hij wil mensen helpen die digitale hulp kunnen gebruiken. Hij wil graag als vrijwilliger bijspringen. Hij woont in Schagen en dan zijn afstanden geen probleem. Hij is bereikbaar via het email adres:  help@dentoom.net

Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.  

 

Eugeen

Hartelijke groet,

Eugeen Hoekstra

Uw voorzitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *