NIEUWS 8 OKTOBER 2023

Valpreventie

Er wordt wat gevallen in ons land. In Nederland zijn vorig jaar 6.200 mensen overleden na een val. Dat is vijftien procent meer dan in 2021 en ruim twee keer zoveel als tien jaar eerder. Vooral onder 90-plussers is het aantal sterfgevallen door een val toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van een analyse van doodsoorzaken. Wie overlijdt door een zogeheten ‘accidentele’ val valt, struikelt, of glijdt per ongeluk uit en overlijdt binnen dertig dagen aan de gevolgen. Vallen met een vervoermiddel telt hierbij niet mee, dit wordt geregistreerd als vervoersongeval. Valpreventie wordt door de meeste verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Gemeenten krijgen van het kabinet geld voor valpreventie in het kader van de Regeling specifieke uitkering sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis 2023–2026. De gemeente Schagen kan dit jaar rekenen op € 129.018 en volgend jaar op € 118.995. Ik heb geen idee wie dit geld krijgt. Genoeg reden voor het SBOS-bestuur om hierover met de wethouder Ouderenbeleid een woordje te wisselen.

Activiteiten september

VRIJDAG 13 oktober: Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur (zaal open 13.00 uur). Starten met loting.

VRIJDAG 20 oktober: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

MAANDAG 16 oktober: Klassieke muziek-middag: Aanvang 13.45 uur

WOENSDAG 18 oktober: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. (Zaal open 13.00 uur)

DONDERDAG 19 oktober: Workshop Rode Kruis – Echt of Nep. Aanvang 14.00 uur.

Voorlichting Rode Kruis over Echt of Nep op het internet op 19 oktober

Hoe vaak krijgt u een mailtje of en appje waarvan u denkt, klopt dit wel? In deze tijd waarin alles vlug moet gaan en veel via internet gaat, zijn er ook criminelen die hier misbruik van maken. Zij proberen u op te lichten en u geld afhandig te maken. Maar ook aan de deur! Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij je aan, spreken je op straat aan of bellen je op. Zogenaamd namens de bank, de thuiszorg of zelfs om een toiletbezoek voor hun kind. Eenmaal binnen worden op die manier elk jaar vele mensen van hun bezittingen beroofd. Het Rode Kruis organiseert op donderdag 19 oktober in ons gebouw om 14.00 uur een workshop over risico’s van het internet en babbeltrucs aan de deur (voorlichting met interactieve filmpjes). Komt u ook? Best belangrijk. Eigen bijdrage 3 euro per persoon.

Waarschuwing van de gemeente Schagen over fraude

Wij krijgen berichten dat er personen actief zijn die zeggen dat zij namens gemeente Schagen langskomen voor inbraakpreventie. Zij proberen afspraken te maken met inwoners om bij hen binnen te kijken en hun sloten te verbeteren. Ze houden het verhaal dat inwoners flyers vanuit de gemeente ontvangen. Ze lopen in oranje jassen rond en kunnen zich niet legitimeren. Let op! Wij gaan als gemeente niet zonder afspraak of met een commercieel belang langs de deuren. Ga hier dus niet op in. Twijfelt u over een samenwerking van een bedrijf met de gemeente? Vraag het dan vooral na door ons te bellen via (0224) 210 400. Merkt of ziet u iets verdachts? Meld dit dan bij de politie.

Samen kerststukje maken

Wie vindt het leuk om met elkaar een mooi kerststuk te maken in ons activiteitencentrum. Je kunt uit eigen tuin wat groen meenemen. Ook kleine ornamentjes zoals paddenstoeltjes en of dennenappeltjes. Waar je het in opmaakt bepaal je ook zelf, een glazen pot of een eigen leuk schaaltje. Voor oasis en extra groen wordt gezorgd en een mooie kaars. Lijkt het wat om hier samen mee aan de slag te gaan, geef je dan op voor 1 december bij Liesbethranzijn@outlook.com Kosten bedraagt € 5,00 waar koffie en thee zijn inbegrepen. Datum wordt nader bekend gemaakt.

Rust voor de bodem

Jarenlang spitten veel tuiniers hun moestuinen om vóór de winter. Dat gaf de kluiten de kans om los te vriezen tot fijne kruimels. Nieuwe inzichten zeggen dat je zo het bodemleven verstoort en onkruidzaden naar boven haalt. Probeer dit ¬najaar de ‘no-dig-methode’ eens uit: laat de bodem met rust. Dek de grond af met karton, een laag compost en afgevallen herfstblad. Na de winter is het karton verteerd. Wat rest is een mooie, losse grond waar je meteen in kan planten.

Oorzaken van kramp in de benen

Naast veroudering zijn er meer oorzaken van kramp in de benen. Ten 1e kan zowel te veel, maar juist ook te weinig bewegen van invloed zijn. Een te intensieve inspanning van de spieren kan kramp veroorzaken, maar wie de spieren helemaal niet aan het werk zet, loopt ook een grotere kans op kramp. De manier waarop u zit maakt u ook meer of minder vatbaar voor kramp. Door lang in 1 houding te zitten of met de benen over elkaar, neemt het risico toe. Langdurig staan kan ook verantwoordelijk zijn voor een toenemende kans op kramp. En zelfs het schoeisel is van belang. Schoenen met hoge hakken of waarbij de tenen in de knel zitten, zijn niet bevorderlijk. Wie een magnesiumtekort heeft, kan als gevolg daarvan te maken krijgen met spiertrekkingen en spierkrampen. Dit doordat er dan meer calcium in de zenuwcellen terechtkomt. Waardoor de spierzenuwen overbelast raken. Tenslotte zijn verschillende medicijnen van invloed op kramp in de benen. Daaronder vallen onder andere statines (tegen een hoge cholesterol), diuretica (om de bloeddruk te verlagen), anticonceptiepillen en medicijnen om osteoporose of astma te behandelen.

Slechts voor 4 euro zwemmen in De Wiel

Het bestuur van SBOS heeft een deal gesloten met het Zwembad De Wiel in Schagen dat u als lid van ABOS (of KBO Schagen) goedkoper baantjes in het water kan zwemmen. Een kaartje kost 5,50 euro. Leden betalen 4,00 euro. Dan moet u wel bij de balie de pas laten zien van uw ouderenbond(in ons geval ABOS) en moet u uw naam noteren op de lijst. Wel even kijken naar de openingsuren van het zwembad voordat u gaat.

Rouw en Creativiteit

Het verwerken van het verlies van een dierbare is een heel persoonlijk proces. Creatief en beeldend werken kan een fijne manier zijn om je gevoelens te uiten. Wonen Plus Welzijn biedt een (lotgenoten)groep waarbij rouwverwerking door middel van het samen maken van een herinneringsboekje centraal staat. Waar? Zijperweg 14, 1741 NE Schagen. Wanneer: Elke maandag van 2 oktober t/m 6 november 2023. Tijd: 9.45 uur – 12.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur). Aanmelden bij: Servicepunt Schagen. Tel. 0224 291042 of Schagen@wonenpluswelzijn.nl

Afbeelding met kleding, persoon, person, vrouw

Automatisch gegenereerde beschrijving

ABOS-uitje naar de Vinkeveense Plassen op 28 september 2023

Digitale hulp: Pieter is terug van vakantie

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS.   U kunt hem wel een email sturen: help@dentoom.net  met uw telefoonnummer. Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.

Eén reactie

  1. Hoor zo om mij heen over het uitje naar Vinkenveen. Alleen mooie berichten. Mooi uitje en heerlijke lunch. Over het uitje geen klachten. Maar de lunch was een flop. Onze tafel was als laatste aan de beurt. Toen wij gingen lopen was ik de laatste. Kom je bij de tafel, is er geen serviesgoed ( borden). Alleen een paar schoteltjes. De croissantjes waren op. Krentenbrood was op. Een paar harde bolletjes en een paar sneetjes witbrood. Dus mijn lunch was een paar sneetjes witbrood en een glas karnemelk. Op mijn vraag aan het personeel of het werd aangevuld kwam het antwoord dat het op was. Toen we naar de bus terug gingen lagen er een paar sneetjes bruinbrood. Heb ik gepakt met een plak kaas. Had ik toch nog wat. Was mijn eerste activiteit met abos. Hoop op een volgende keer beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *