Pensioenwet: kogel is door de kerk
42 senatoren stemden voor, 28 tegen en zo is de nieuwe pensioenwet een feit geworden. Ook de Eerste Kamer is in meerderheid akkoord gegaan met het wetsvoorstel. De ultieme poging van SP-senator Tiny Kox, die stelde dat voor de wet twee-derde meerderheid nodig was (nu ook het pensioen van politici erin ter sprake kwam), strandde. De Pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2028 de tijd om pensioenen ‘in te varen’ in de nieuwe pensioenregeling. De Koepel Gepensioneerden heeft zeker succesjes behaald met haar invloed in de lobbysfeer. Zo zijn de regels om pensioenen te kunnen verhogen versoepeld en die om pensioenen te moeten verlagen verzwaard. De indexatie-achterstanden worden betrokken bij de verdeling van het zogenaamde ‘invaren’ van het pensioen in het nieuwe stelsel. Toch is de Koepel niet tevreden.
Kunst en rouwverwerking verschoven
Wonen Plus Welzijn heeft de cursus die gepland staat in de maanden juni en juli geannuleerd. De cursus staat nu wekelijks gepland voor 2 oktober t/m 6 november. Aanvang steeds vanaf 09.30 uur. De locatie blijft: “Onder de Acacia’s”. De cursus gaat om rouwverwerking door middel van kunst. Wilt u meer informatie: bel Amber Weijers via 0224-273140.
Palliatieve en terminale zorg door vrijwilligers
Als het einde nadert, sterven de meeste mensen het liefst thuis. Vaak springen mantelzorgers bij. Voor hen kan de stervensbegeleiding zwaar zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Onze vrijwilligers geven aanvullende hulp in de vorm van persoonlijke aandacht en ondersteuning. Zij nemen bijvoorbeeld de zorg een aantal dagdelen over. Op die manier kan de mantelzorger ontspannen, of bijslapen en nieuwe energie opdoen.
De vrijwilligers nemen niet het werk van de professionele hulp over. Zij geven tijd en aandacht en zorgen ervoor dat iemand thuis in zijn vertrouwde omgeving kan sterven. Humanitas Kop van Noord Holland zet vrijwilligers in voor palliatieve en terminale zorg. Lees de bijlage. Wilt u meer weten? Bel Irene Ruijter van Humanitas Kop van Noord-Holland: 06-10705824 of e-mail: i.ruijter@humanitas.nl
Wat te doen met kuchen, schrapen en een traanoog
Je hebt geen verkoudheid, maar wel altijd een kuchje. Of je schraapt regelmatig de keel. Wat doe je eraan? Veel mensen gaan kuchen en schrapen bij het ouder worden, zo schrijft Ester Berthollet. Het kan helpen om door de neus te ademen, waardoor de keel minder uitdroogt. Ook het zuigen op een snoepje kan de keel smeren. Zit er slijm in de keel, dan kan het spoelen van de neus met zout water helpen. Je kunt de kuch-neiging ook overstemmen door te hoesten of te neuriën. Als je een ACE-remmer gebruikt tegen hoge bloeddruk, zoals Ena april, dan kun je kijken of deze gewisseld kan worden voor een ander medicijn, want deze middelen geven hoesten als bijwerking.
Een traanoog dat langzaam ontstaat, dus niet door een zandkorrel of pluisje, komt vaak door droge ogen. Dit kun je krijgen doordat de traanfilm van het oog niet meer zo goed is als vroeger. Het oog raakt geïrriteerd en gaat tranen. Oogdruppels of ooggel kunnen de traanfilm verbeteren. Een droge lucht in huis kan de ogen ook uitdrogen. Een schoteltje water bij de verwarming kan helpen om de luchtvochtigheid te verbeteren. Ook zetten veel mensen de verwarming te hoog, waardoor het droog wordt in huis. Prikkende ogen kunnen je een moe gevoel geven. Als deze klacht is opgelost, voel je je vaak ineens veel fitter.
Digitale hulp even op afstand
Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer? Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS. Op dit moment is hij niet op zijn post en dus elders. Hij kan u even niet bij u thuis helpen. Half juni is hij weer in Schagen. U kunt hem wel een email sturen: help@dentoom.net met uw telefoonnummer. Dan helpt hij u via de telefoon. Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.