NIEUWS 17 SEPTEMBER 2023

 

Seniorencoalitie wil af van bezuinigingen

Laat de ouderenzorg niet gebukt gaan onder bezuinigingen. Bezuinig de komende jaren niet op de ouderenzorg. Dat stelt de Seniorencoalitie in een brief aan de Tweede Kamer. De brief is opgesteld omdat de Tweede Kamer donderdag 14 september, debatteerde over de toekomst van de ouderenzorg. In aanloop naar de verkiezingen van 22 november 2023 circuleren er allerlei voornemens om te bezuinigen op de ouderenzorg.

Mensen die afhankelijk zijn van de ouderenzorg mogen volgens de Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM en SOMNL) niet gebukt gaan onder bezuinigingen. “Daarom hebben we de Tweede Kamer opgeroepen om zich uit te spreken tegen het opleggen van bezuinigingen aan de ouderenzorg”, aldus ANBO-directeur Anneke Sipkens.

Ook het bij voorbaat opleggen van algemene bezuinigingsdoelstellingen in de gezondheidszorg, waarvan dan vervolgens een deel terechtkomt in de ouderenzorg, wijst de Seniorencoalitie af. De voorwaarden voor een goed ouderenbeleid zijn nog niet eens op orde. Volgens de Seniorencoalitie moet een nieuw kabinet daar na de verkiezingen als eerste mee aan de slag.

Activiteiten september

WOENSDAG 20 september: Filmmiddag Aanvang 13.30 uur. (Zaal open 13.00 uur.)

VRIJDAG 22 september. Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur (zaal open 13.00 uur). Starten met loting.

WOENSDAG 27 september: Reünie 6-daagse bus-excursiereis Bitburg in de Südeifel. Aanvang 14.00 uur.

VRIJDAG 29 september: Klaverjassen. Aanvang 13.30 uur (zaal)

Wanneer accu versleten van e-bike?

Een nieuwe accu voor een e-bike is duur. De prijzen lopen uiteen van een paar honderd euro tot wel duizend euro. Zonde dus om deze al te snel af te schrijven. Waaruit kun je opmaken dat de batterij is versleten.

Duurt het opladen erg lang?

Als je met een volle accu op pad wilt, moet je ‘m eerst weer opladen. Op den duur kost dit steeds meer tijd. Dat is normaal. Duurt het érg lang voordat ie weer vol is en je weer onderweg kunt? Dan is dat een signaal dat de accu z’n langste tijd heeft gehad.

Is de accu snel weer leeg?

Een ander signaal dat je zeker op zal vallen, is de afnemende actieradius. Is je batterij steeds sneller leeg en kom je steeds minder ver, dan is dat ook een teken dat de kracht afneemt. Bij een batterij van een of twee jaar oud zou dit overigens nog niet het geval mogen zijn. Onder normale omstandigheden moet een accu wel vijf tot zes jaar meegaan.

Laadt de accu niet meer volledig op?

Een ander signaal van slijtage is een afnemend oplaadvermogen. Waar je in de begintijd een accu helemaal kon opladen, lukt dit bij oude accu’s niet meer: de 100 procent wordt niet meer gehaald. Fietsen met de batterij lukt dan nog wel, omdat deze nog capaciteit heeft. Maar je moet niet gek opkijken als de accu een keer helemaal de geest geeft bij dit signaal.

Twijfel je over de staat van de accu? Laat deze doormeten!!

Afbeelding met buitenshuis, gras, hemel, boom

Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto: schitterend Schagen

Slechts voor 4 euro zwemmen in De Wiel

Het bestuur van SBOS heeft een deal gesloten met het Zwembad De Wiel in Schagen dat u als lid van ABOS (of KBO Schagen) goedkoper baantjes in het water kan zwemmen. Een kaartje kost 5,50 euro. Leden betalen 4,00 euro. Dan moet u wel bij de balie de pas laten zien van uw ouderenbond(in ons geval ABOS) en moet u uw naam noteren op de lijst. Wel even kijken naar de openingsuren van het zwembad voordat u gaat.

Deze trucs gebruiken inbrekers om te controleren of u thuis bent

Er is altijd een risico, maar zeker in de zomermaanden is het oppassen geblazen met inbrekers die hun slag slaan in tijdelijk onbewoonde huizen. En om te controleren of u thuis bent, gebruiken ze een aantal geniepige trucs. Zoals tuinaarde voor uw deur strooien. Wordt de aarde niet opgeruimd, dan kunnen de inbrekers aan de liggende aarde herkennen dat u niet thuis bent.

Controleer ook het sleutelgat. Hier worden nog weleens cocktailprikkers of stukjes plastic in gestopt. Zit dit er na een tijdje nog in, dan weten inbrekers dat ze hun slag kunnen slaan. Door uw deurbel of sleutelgat af te plakken met bijvoorbeeld plakband, kan een inbreker vrij snel te weten komen of u regelmatig thuis komt. Bent u niet thuis, laat uw omgeving dan weten dat u een pakketje verwacht en vraag hen hiernaar uit te kijken. Of spreek met de bezorgdienst af dat de pakketjes bij uw buren bezorgd kunnen worden.

Ook opstapelende post voor de deur of in de brievenbus kan een teken zijn voor inbrekers dat u weg van huis bent. Met een simpele foto, die ze maken door hun smartphone in uw brievenbus te hangen, komen inbrekers hier snel genoeg achter. Vraag daarom de buren om de post voor u te verzamelen en ergens anders, uit het zicht, in het huis neer te leggen.

Verblijvingsbeding

Wanneer twee personen die niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, elkaar tot erfgenaam willen benoemen, dan moeten ze daarvoor een testament laten opstellen. Bij gehuwden en geregistreerden gaat dat automatisch. Personen met een samenlevingsovereenkomst kunnen via een verblijvingsbeding de gemeenschappelijke zaken laten overgaan (al dan niet tegen inbreng) als een soort testament light, alleen de privébezittingen vererven naar de wettelijke erfgenamen van de overledene. Samenwoners die het goed willen regelen voor hun partner moeten dus in actie komen terwijl gehuwden en geregistreerd partners sinds 2003 door de wet beschermd worden.

Digitale hulp: Pieter is nog met vakantie

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS.   U kunt hem wel een email sturen: help@dentoom.net  met uw telefoonnummer. Op dit moment is hij met vakantie. Hij kan u alleen helpen via de telefoon. Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *