NIEUWS 15 OKTOBER 2023

Cognitieve fitness

SBOS en Sportservice zijn overeengekomen dat Sportservice in ons gebouw “Onder de Acacia’s” 15 lessen zal geven over cognitieve fitness. Een soort hersensgymnastiek maar dan met kleine bewegingen om zo het brein vitaal te houden. Waarschijnlijk begint de cursus in januari volgend jaar. Ik houd u op de hoogte. Steeds meer mensen krijgen dementie en de impact is groot. Bij 60 tot 70% is de ziekte van Alzheimer de oorzaak. Uit onderzoek blijkt dat deze ziekte zich in enkele tientallen jaren ontwikkelt. Het landelijke onderzoeksproject ABOARD heeft als doel om dementie te stoppen voordat de ziekte begint. De onderzoekers vragen u daarvoor om een Uurtje voor Alzheimer. U klikt hierop en verder wijst dat vanzelf. Na uw aanmelding (dat wijst zich vanzelf) verzamelen de onderzoekers uw medische gegevens en vragen ze om eens per jaar een vragenlijst in te vullen over uw ervaringen. Uiteraard gebeurt dit anoniem.

Activiteiten september

VRIJDAG 20 oktober: Bingo. Aanvang 14.00 uur (zaal open 13.30 uur).

MAANDAG 16 oktober: Klassieke muziek-middag: Aanvang 13.45 uur

WOENSDAG 18 oktober: Filmmiddag. Aanvang 13.30 uur. (Zaal open 13.00 uur)

DONDERDAG 19 oktober: Workshop Rode Kruis – Echt of Nep. Aanvang 14.00 uur

Klassieke Muziekmiddag 16 oktober

We zullen doorgaan, we zullen doorgaan…. Geen zware klassieke, maar lichtvoetige muziek. We hebben, ook dankzij het meedenken en ideeën van onze trouwe bezoekers, nog legio mogelijkheden! De invulling is in staat van wording. Komt u ook? We beginnen klokslag 13.45 uur, de koffie is klaar! Eigen bijdrage: 2,50 euro. Tot dan, Ad Hasselton, 227412.

Prachtige film op 18 oktober over Evita Péron

De uitbundige filmversie van Andrew LIoyd Webbens befaamde musical ‘Evita’ is een feest voor zowel het oor als het oog. De film begint met Don’t cry for me Argentina gezongen door Madonna. Het korte, maar dynamische leven van Eva Perón (Madonna) staat in de film centraal. Evita, werkte zich op als vrouw van president Juan Perón (Jonathan Pryce) vanuit een arm bestaan op tot een van de rijkste, geliefdste en machtigste vrouwen in de wereld. Met haar intelligentie en charme betoverde ze gedurende 7 jaar een land met 18 miljoen inwoners. In 1952 stief zij, 33 jaar oud. Onkostenvergoeding: € 2,50. Koffie en thee zijn gratis. Zaal open: 13.00 uur. Aanvang: 13.30 uur. De film duurt tot ongeveer 15:35.

Workshop Rode Kruis over Echt of Nep op het internet op 19 oktober

Hoe vaak krijgt u een mailtje of en appje waarvan u denkt, klopt dit wel? In deze tijd waarin alles vlug moet gaan en veel via internet gaat, zijn er ook criminelen die hier misbruik van maken. Zij proberen u op te lichten en u geld afhandig te maken. Maar ook aan de deur! Oplichters komen vaak betrouwbaar over. Ze bellen bij je aan, spreken je op straat aan of bellen je op. Zogenaamd namens de bank, de thuiszorg of zelfs om een toiletbezoek voor hun kind. Eenmaal binnen worden op die manier elk jaar vele mensen van hun bezittingen beroofd. Het Rode Kruis organiseert op donderdag 19 oktober in ons gebouw om 14.00 uur een workshop over risico’s van het internet en babbeltrucs aan de deur (voorlichting met interactieve filmpjes). Komt u ook? Best belangrijk. Eigen bijdrage 3 euro per persoon.

Voorzitter Koepel Gepensioneerden naar Schagen

John Kerstens, voorzitter van de Koepel Gepensioneerden, komt op maandag 13 november naar Schagen om hoogstpersoonlijk de toepassing van  de nieuwe pensioenwet uit te leggen. De bijeenkomst vindt plaats in ons gebouw “Onder de Acacia’s” en begint om 15.00 uur. Het SBOS-bestuur heeft Kerstens uitgenodigd om de gevolgen van de nieuwe pensioenwet uit te leggen nu de parlementaire besluitvorming achter de rug is en pensioeninstellingen de focus leggen op de uitvoering van de wet. Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor bestaande pensioenen? En wanneer gaan gepensioneerden dit merken? Krijgen gepensioneerden ook een persoonlijk pensioenpotje? Belangrijke vragen! Mis het niet.

Workshop kerststukje maken voor uzelf

Wie vindt het leuk om met elkaar een mooi kerststuk te maken in ons activiteitencentrum? Op woensdagmiddag 13 december komt bloemiste Tineke Vet uit Ursem naar Schagen om met u aan de slag te gaan. Het wordt een kerststukje, inclusief lichtjes, om mee te nemen voor op uw tafel of uw kast. U kiest zelf de kleur. Dit kan in zilver, goud of rood. U hoeft zelf geen materiaal kopen en meenemen. De docent zorgt hiervoor. U betaalt 25 euro bij een opkomst van 20 personen. Dit wordt wat duurder als de opkomst wat lager is. U kunt zich van tevoren aanmelden bij Loes Smit door haar een mail te sturen ‘KBO Loes Smit’ ljm.smit-vanede@quicknet.nl  en geef aan welke kleur uw voorkeur heeft.

Levenstestament. Heeft dit zin?

Stelt u zich een ouder echtpaar voor met een koopwoning, waarvan de man vanwege dementie wordt opgenomen in een verpleeghuis. Hij is wilsonbekwaam. Als de vrouw liever kleiner gaat wonen dan kan ze niet zomaar de gezamenlijke woning verkopen. Daarvoor zal ze om WILSONBEKWAAM worden wil niemand. Het betekent dat men niet langer kan en mag beslissen over financiële en medische zaken. Toch kan het iedereen overkomen, bijvoorbeeld door een aandoening als dementie of door een ongeval. Met een levenstestament kan men vooraf vastleggen wie voor hen mag beslissen en op welke wijze. De persoon die u aanwijst om namens u beslissingen te kunnen nemen heet de ‘gevolmachtigde’. Vaak is het de partner of een kind. Het kunnen ook meerdere personen zijn, bijvoorbeeld een voor de financiële en een voor de medische zaken. Een levenstestament is een juridisch document dat door een notaris wordt opgesteld, dus net als bij een testament. Die kan vervolgens een levenstestament opstellen dat zo goed mogelijk aansluit bij de persoonlijke wensen en behoeften. Het advies is om het levenstestament jaarlijks te herlezen om te zien of alles nog naar wens is. Om u optimaal te informeren, verstrekt Nu Notariaat gratis vrijblijvende informatiepakketten. Daarin is uitleg over wat u regelt in het levenstestament.

Laat je niet interneppen

Met de campagne ‘Laat je niet interneppen’ wil de overheid burgers nog bewuster maken van de gevaren van phishing en andere vormen van cybercrime. De belangrijkste boodschap van deze voorlichtingscampagne: negeer het bericht bij twijfel. In 2022 kregen 2,2 miljoen Nederlanders te maken met cybercrime, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De laatste jaren komt het in steeds meer verschillende vormen voor. Ook het welbekende Artificial Intelligence (AI) speelt daarbij een rol. Met die functie, kan iemand anders tegenwoordig jouw stem klonen om er misbruik van te maken. Bij twijfel: klik weg!

Digitale hulp: Pieter is terug van vakantie

Hebt u problemen met uw computer, tablet of printer?  Neem contact op met Pieter den Toom, de webmaster van SBOS.   U kunt hem wel een email sturen: help@dentoom.net  met uw telefoonnummer. Hulp nodig? Stuur hem een mailtje. Hij heeft al verschillende mensen geholpen. Aarzel dus niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *